Al meer dan 100 jaar actief
 
Meer dan 25 verschillende merken

Meer dan 3000m² aan showroom

 

 

Onderhoudsadvies Stof

Algemene informatie over stof

Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling. Ze geven comfort en warmte. We kunnen meubelstoffen opdelen in drie groepen namelijk;
1. Natuurlijke vezels: Deze vezels hebben als natuurlijke eigenschap hun ademend vermogen, waardoor ze behaaglijk aanvoelen.
2. Synthetische vezels: Deze vezels kenmerken zich door een gesloten vezelopbouw. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen vlekken en bevatten een grotere lichtechtheid. Daarentegen is de opnamecapaciteit geringer, hierdoor kan eerder transpiratie ontstaan.
3. Natuurlijke vezels gecombineerd met synthetische: Ook wel ‘blend’ genoemd.

Alle drie de soorten meubelstoffen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Toch zijn er specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Vraag je verkoopadviseur naar de samenstelling en eigenschappen van je meubelstof.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van materialen uit de natuur. zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.

Synthetische materialen

Synthetische materialen zijn vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden. Voorbeelden hiervan zijn polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is. Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opnamecapaciteit van een synthetische vezel geringer en zal dus eerder tot transpiratie kunnen leiden.

Velours em platweef stoffen

Het uiterlijk van meubelstof kunnen we ruwweg in twee groepen indelen, namelijk platweef en velours. Een platgeweven stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag is duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes dit is te herkennen aan een zgn. fluwelend effect. Een velours stof zal zich in de praktijk manifesteren met een shading effect, dit is een soort licht-donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaal gebrek is. Shading ontstaat door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes.

Invloeden van bijvoorbeeld een spijkerbroek

Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen en een versneld verouderingscq. ontkleuringsproces kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen.

Vlekken

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Kies daarom bij aanschaf van een nieuw meubel met stoffenbekleding voor een All in House behandeling. Onze All in House behandeling vormt een onzichtbaar schild, dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is, dat substanties op basis van oliewater en vet -alles wat je kunt eten of drinken- geen vlek meer kan veroorzaken.

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam of en textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kun je het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die “pillen”.

Onderhoudstips voor stof

Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
• Plaats het meubel bij voorkeur niet in direct zonlicht of nabij een kachel, open haard of radiator. Dit voorkomt schroeischade.
• Is het meubel voorzien van losse kussens? Klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.
• Zuig je meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten).

Behandeling van vlekken op textiel

Behandeling van vlekken op textiel

1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met een lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op, dat je de substantie niet in het weefsel
drukt; vochtige vlekken daarna droogdeppen met een tissue, niet wrijven.
2. Vlek bevochtigen op wijze als hieronder aangegeven; daarna droogdeppen. Herhaal de behandeling 3 tot 5 maal; zo nodig nabehandelen met lauw sodawater (4 eetlepels
op een liter), droogdeppen.
3. Bevochtigen met witte keukenazijn, weer droogdeppen, bevochtigen met lauw water, nogmaals droogdeppen en nadrogen met föhn.
A: Cleantex Vlekkenspray
B: Lauw water met zout (50 gram op 1 ltr).
C: Alcohol (70%).
D: Terpentine (geen terpentijn).
E: Wasbenzine (brandgevaar).
F: Witte keukenazijn.

x: Niet gebruiken bij schuimrubber*.
xx: Bedwelmend, raam open zetten.
xxx: Brandgevaarlijk, bedwelmend, raam open zetten.

* Deze kunnen het schuim onder de bekleding alsmede bekleding vervaardigd uit synthetische vezels aantasten; ook zijn niet alle kleurstoffen in eiwit- of cellulosestoffen bestand tegen reinigingsmiddelen.

WAARSCHUWING
Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als je dan nog twijfels hebt, raadpleeg dan een deskundige.

Verzorgingsadvies: Clean & Care stoffen bekleding

Bekijk in onze showroom

Wilt u dit product zien in de showroom? Dat kan uiteraard! Kom langs en onze adviseurs staan u graag te woord.

Maandag13:00 – 1800
Dinsdag09:30 – 18:00
Woensdag09:30 – 18:00
Donderdag09:30 – 18:00
Vrijdag09.30 – 18:00
Zaterdag09.30 – 17:00
Zondag12.00 – 17:00

* Iedere laatste zondag van de maand geopend