Onderhoudsadvies Hout
Algemene informatie over hout
Hout is een product uit de natuur. Geen enkele boom is hetzelfde en daarom is hout uniek materiaal om bijvoorbeeld tot meubelen te verwerken. Elk blad van een houten meubel is dus uniek. De mate waarin pigment (kleur) wordt opgenomen kan van plank tot plank verschillen. Er zijn honderden diverse houtsoorten met geheel eigen kenmerken. Zo is zachter hout vaak afkomstig van naaldbomen zoals een den en een spar. Hardhout is meestal erg duurzaam en bijvoorbeeld afkomstig van eikenbomen of walnootbomen. Het groeigebied speelt ook een belangrijke rol. Indien een boom groeit in een wat kouder gebied zie je dat de jaarringen dunner zijn, deze groeit hierdoor langzamer dan in een warmer gebied. Langzame groei maakt het hout kwalitatief extra hoogwaardig. Na de kap worden de bomen gezaagd in lange planken. Deze worden vaak eerst geruime tijd in de buitenlucht (dus op een natuurlijke manier) gedroogd. De zaagrichting van de boomstam speelt een belangrijke rol in de uit straling en structuur van het hout.
Je kunt de boomstam dosse, half kwartier of kwartier zagen. Daarna worden de planken kleiner gezaagd en in droogovens tot de gewenste houtvochtigheid gedroogd. Vervolgens zijn de planken klaar om verwerkt te worden door de (meubel) industrie. Door grote partijen tegelijkertijd te vervoeren, blijft de prijs zo scherp mogelijk tussen de houtwinning-houtverwerking en de verwerking tot eindproduct. De meubelen worden vervaardigd in een meubelfabriek en daarna volgt er een afwerklaag die handmatig of machinaal aangebracht wordt. In het algemeen kunnen we 2 soorten afwerking onderscheiden: lak en olie/was. Soms worden meubelen eerst op kleur gebracht door een beits en daarna afgewerkt met olie/was of lak. De afwerklaag bepaalt in feite ook het onderhoudsmiddel en de manier van onderhoud die we voorschrijven. Soms is het prachtig om het meubel onbewerkt te laten, dus niet te voorzien van een afwerklaag.
Houten meubelen zijn o.a. in de volgende “samenstelling” te verkrijgen:
• Gemaakt van 100% massief hout. Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het materiaal. Het gevolg hiervan kan zijn,
dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Dit “werken” kan worden beperkt door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15 en 24 graden Celsius en een
vochtigheidsgraad van 60%.
• Gemaakt van plaatmateriaal zoals MDF voorzien van een afwerking van bijvoorbeeld:
– Fineer (een dun laagje hout).
– Kunststof folie (een folielaag die al dan niet voorzien is van een houtstructuur).
– Lak, meestal in een pigment zoals wit/zwart.
Nadat een meubel zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, kan het voorzien worden van kleur en afwerking.
• Combinatie van plaatmateriaal met fineer of lak en massieve delen (semi-massief).
Houtafwerking, eigenschappen en onderhoud
Lak
Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen.
• Een eigenschap van een gelakt meubel is, dat het makkelijk in onderhoud is en niet zo kwetsbaar is voor bijvoorbeeld kringen. Dit wil niet zeggen dat er geen kringen in het hout kunnen komen.
Een nadeel van lak is, dat als de laklaag door het gebruik beschadigd raakt, dit over het algemeen alleen door een vakman hersteld kan worden.
• Kijk uit voor krassen, gebruik onderzetters.
• Voor dagelijks onderhoud gebruik je een stofdoek. Vlekken verwijder je met een goed uitgeknepen zeem. Goed nadrogen om vochtschade te voorkomen.
Onderhoudsadvies: Clean & Care zijdeglans lak, Shine & Fix
Reinigingsadvies: Woodclean Intensieve Houtreiniger
Was
Was wordt in de regel aangebracht op meubelen waarbij men kiest voor een mooie warme natuurlijke uitstraling. Naast de mooie uitstraling heeft een met was bewerkt meubel iets meer zorg nodig. Tevens dien je er rekening mee te houden, dat was iets gevoeliger is voor kringen van o.a. glazen en vazen, zorg in dit soort gevallen voor onderzetters. Je dient meubelen die van een waslaag voorzien zijn, regelmatig te onderhouden!
Onderhoudsadvies: Clean & Care geolied, gewaxt en onbewerkt hout
Reinigingsadvies: Woodclean Intensieve Houtreiniger
Olie
Olie geeft een mooie natuurlijke uitstraling en het meubel is goed beschermd tegen huishoudelijk gebruik. Meestal is dit soort olie gebaseerd op lijnolie. Het grote voordeel van een olie afwerking is, dat je als consument heel makkelijk eventueel vochtkringen en gebruikssporen zelf kunt verwijderen, door eenvoudig met een staalwolletje en een beetje Greenfix-olie de plek of het hele meubel te behandelen.
Onderhoudsadvies: Clean & Care geolied, gewaxt en onbewerkt hout
Reinigingsadvies: Woodclean Intensieve Houtreiniger
Onderhoudstips voor hout
• Probeer het hout niet in direct zonlicht te plaatsen. Dit kan leiden tot vlekkerige verkleuring.
• Hang tijdens de wintermaanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.
• Plaats houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron (kachel, openhaard, radiator enz.).
• Houd je aan de onderhoudsvoorschriften en gebruik onderzetters.